Shoyu (soja sos)

Shoyu je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pogodan za svakodnevnu upotrebu. Pravi se od soje sa dodatkom pšenice. Manje je slan od tamarija.

Shoyu je soja sos napravljen od soje i pšenice. Japanci su naslijedili tradiciju pravljenja shoyu od Kineza. Dolaskom soja sosa na Zapad nastala je zbrka jer je zabunom predstavljen kao ''tamari''. Razlika između shoyu i tamari sosa je u tome što tamari nastaje u toku fermentacije sojinog misa.

Shoyu je vrlo složen. Pšenica mu daje slatkastu i malo alkoholnu notu. Poput vina je za ljubitelje azijske kuhinje. Može dostići vrlo visoku cijenu.

Shoyu koji kod nas možete naći proizvodi Japanska firma Muso Co Ltd, na tradicionalan način bez hemijskih dodataka i konzervansa, vrlo visoke kvalitete. Prirodna metoda proizvodnje dopušta fermentaciju tokom nekoliko dugih mjeseci u prisustvu miliona mikroorganizama u prirodnom okolišu. S obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju supa, variva, umaka, salata, dinstanog povrća za bogatiji i raznolikiji okus. Manje je slan i slađeg ukusa od tamarija i zbog toga je pogodan za svakodnevnu upotrebu.